BlogTravel

8 zile, 4 orașe, 2 țări

De curând m-am întors dintr-un proiect Erasmus, cu siguranță cel mai bun program al Uniunii Europene pentru educație și formare. Suntem obișnuiti cu rutina, cu modul nostru de a petrece fiecare zi și de a face lucrurile, iar această obișnuință nu reprezintă decât bariere în calea dezvoltării, cunoașterii și a autodepășirii noastre. Proiectele Erasmus sunt o șansă unică de a învăța lucruri noi, de a trăi printre alți oameni cu obiceiuri diferite de ale noastre, de a face schimbări și de a ieși din zona noastră de confort.

Am stat cinci seri la o familie total necunoscută din Liège (Belgia), timp în care am cunoscut o altfel de cultură, altfel de obiceiuri și o altfel de gândire. Sunt mult mai ordonați când vine vorba de timpul petrecut în familie, la ora cinei toată casa e prezentă în bucătărie, iar duminica se petrece mereu împreună. Dacă credeați că românii dau o mulțime de bani pe mâncare, vă anunț că belgienii au un frigider (și nu unul mic) plin cu tot ce vrei: cinci feluri de brânză, vreo șase de șuncă, sosuri, fructe etc. Și asta nu e tot, am coborât împreună cu fata la care stăteam într-un fel de cămară unde erau pachete de biscuiți, ciocolăți, waffles, baxuri de suc și apă. Paradoxal, toți sunt foarte slabi… foarte. Încă un lucru care mi-a atras atenția a fost că ei nu se descalță în casă. Mă uitam la acel covor alb din sufragerie și la adidașii cu care călca tatăl pe el și aproape că îmi venea să-i spun să se descalțe, obișnuită de acasă fiind. Și poate lucrul cu care nu m-am putut obișnui deloc a fost că în casă era mereu frig. Dacă la noi ar fi 0 grade afară, în casă am face vreo 25. Acolo înghețam căci nu erau nici macăr 15, iar ei n-aveau o treaba… în tricou. În schimb, sunt extrem de primitori și nu m-am simțit deloc ca o străină în casa lor.

Majoritatea locuitorilor stau la casă, iar acestea se aseamănă între ele printr-o arhitectura deosebită în stil renascentist.

Celelalte seri le-am petrecut în Nancy (Franța), unde se desfășura Congresul de matematică “Math en Jeans”, practic scopul proiectului nostru.

Cât despre ce am vizitat în Bruxelles, Liège, Spa și Nancy veți vedea în pozele de mai jos. Pot să spun doar că sunt o splendoare de orașe. Bruxelles are cea mai frumoasă Piață Centrală din Europa, iar din capătul „Bueren Mountain”,  cele 374 de trepte din Liege, ai parte de cea mai spectaculoasă priveliște. Belgia are o arhitectură inedită, în care vechiul se îmbină armonios cu noul. Clădirile medievale construite pe străduţele înguste din Bruxelles alcătuiesc centrul vechi al oraşului.

Și să nu uit de waffles. O doamne, the true waffles are there.

So, how could we say no to the land of waffles, chocolate, and fries?!

Mai jos puteți urmări și un scurt video din cele 8 zile.

Kisses, B💋

  

Be Sociable, Share!

Un comentariu la „8 zile, 4 orașe, 2 țări

  1. After research a number of in the blog content in your website right now, and I really as if your means associated with running a blog. We bookmarked it for you to my own save website checklist and will be checking out again quickly. Pls take a look at my personal website as effectively and also inform me how you feel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.